De Waaghalzenbus: Kinderen uitdagen met creatief buitenspelen

Wat deed jij vroeger als kind graag in je vrije tijd? Waar heb jij de leukste herinneringen aan? Veel volwassenen hoeven hier niet lang over na te denken. In de buurt spelen, hutten bouwen, avonturen beleven of gewoon lekker buiten zijn met je vriendjes. Heel veel kinderen in Amsterdam missen die ervaringen. Ze zitten binnen, achter schermpjes. Dat is niet alleen jammer, maar ook echt niet goed voor hun ontwikkeling. Tijdens het buitenspelen ontwikkelen de hersenen van kinderen zich en zij ontwikkelen een gezonde leefstijl. Uitdagend en creatief spelen biedt bovendien mogelijkheden en uitdagingen, je ontmoet andere kinderen, maakt vrienden, krijgt ruzie en vindt oplossingen. Kortom: je vergroot je kansen in het leven.

Loose parts

Astrid Coopman en Annet Visser bedachten het concept van de ‘Waaghalzenbus’ omdat zij het alle kinderen in Amsterdam gunnen om heerlijke buitenspeelervaringen op te doen. En dan op de beste manier: met minimale tussenkomst van een volwassene en optimale kansen om zich te ontwikkelen en uit te leven. De Waaghalzenbus is een bus vol spelmateriaal. Geen kant-en-klare spelletjes, maar voornamelijk zgn. ‘loose parts’ zoals houten blokken, touwen, emmers, banden en buizen waarmee kinderen zelf hun creativiteit en fantasie de vrije loop kunnen laten. “Spelen met deze materialen moedigt kinderen aan om risico’s te nemen en hun verantwoordelijkheidsgevoel, motoriek, en sociale interactie te verbeteren”, legt Astrid uit. “We merken ook dat de meeste kinderen dit soort ‘niet voorgekauwd en een beetje spannend’ spel ontzettend leuk vinden en minder snel verveeld zijn.”

Onze droom

“Onze droom is om dit project aan te bieden op scholen, BSO’s en NSA-projecten, zodat we zoveel mogelijk kinderen in Amsterdam bereiken. Het plan is al heel positief ontvangen door kinderen, ouders, opvangorganisaties en scholen, en ook professionals uit de gezondheids- en jeugdzorg zijn enthousiast. We denken dat Amsterdam met dit project een trendsetter kan worden in het herdefiniëren van speelomgevingen voor kinderen, met de nadruk op avontuur, ontdekking en gezonde ontwikkeling.”

Het Waaghalzentraject – waar het idee voor de Waaghalzenbus onderdeel van is – is een initiatief van onderwijsorganisatie Stichting Welzijn Westelijke Tuinsteden (STWT).

“Buitenspelen draagt bij aan een gezonde ontwikkeling en maakt kinderen weerbaarder tegen de uitdagingen van het leven. Uiteindelijk is een gezonde leefstijl het beste medicijn en daar draagt dit aan bij.” 

Terug naar overzicht